Cégeknek

Cégeknek

Fontosnak tartom, hogy egy munkahelyi közösség törődjön a kollégák mentális egészségével. A csapatpszichológus szerepének megértéséhez gondoljunk az üzemorvosra egy munkahelyen.

Míg ő a testi, a csapatpszichológus egy általános lelki gondozói szerepben működik a munkatársak lelki egészségének megtartásáért, fejlesztéséért.

Csapatpszichológia, coaching

Csapatpszichológus… ez a pozíció nem új, bár megtévesztő, hogy sokféleképpen hívják: mood manager, office happyness manager, munkahelyi coach, ám én sokkal kifejezőbb és szakmaibb megnevezésnek érzem a csapatpszichológust, hisz egyéni és csoportterápiáról van szó munkahelyi keretek között.

Tapasztalatom szerint mind az egyéni, mind a csoportos forma kitűnően működik. Mivel a folyamat rendszerességet kíván, nagyszerűen építi a közösséget is, és a csapatpszichológus folyamatos jelenlétének köszönhetően a lelki segítségkérés iránt szkeptikus kollégák is megnyílnak idővel és jelentkeznek. A rendszeresség, és a karnyújtásnyira elérhető lehetőség megtartja és fokozza a kollégákban a kialakult bizalmat.

Van, aki egy-egy krízis kapcsán kér segítséget, mások folyamatosan élnek a lehetőséggel. A home office idején a működés zavartalan, minden folyamat ment tovább online felületen.A megnövekedett sztressz miatt – főleg az izolálódott kollégák esetében – úgy látom, nagyobb szükség van most a karanténok idején ránk pszichológusokra, mint korábban volt.

Tréningek

 

Csapatépítés: Legyen szó személyes vagy online csatornáról, az alkotás- és az irodalomterápia azért is segít hozzá érdemben egymás megismeréséhez, mert minden szöveg, minden téma csak ürügy, csak kezdő lépés afelé, hogy megmutatkozzunk, és hogy másokat is megismerhessünk. A közös pontok megtalálása a cél, azoké a közös pontoké, amik mentén kapcsolódni tudunk. Mindig van ilyen. Több, mint elsőre gondolnánk!

Reziliencia tréning: A krízis szó kínai megjelenítése két jelből áll össze. Az első jelentése: veszély. Ezt mind tudjuk, érezzük, tapasztaljuk. A másik jel viszont az esély. Erre már ritkábban tudunk ráhangolódni, hisz ez elsőre alig látszik, komoly lelki munka megtalálni. Viszont az esély fejlődést is tartogat számunkra! A reziliencia, a lelki rugalmasság egyéni, közösségi és társadalmi szinten is kiemelt, stratégiai erőforrás. Ki ne szeretné jól csinálni?

Krízis intervenció: Egy munkahelyi közösség életében – különösen veszélyes üzemekben, gyárakban – számtalan krízis adódhat. Az idejében – azonnal, de lehetőleg napokon belül – bekövetkező krízis intervenció, mint az elsősegélynyújtás, megelőzhet egy nagyobb bajt. Évekig dolgoztam az OKF erre szakosodott önkéntes csapatában. Ritka, különösen megterhelő, de fontos területe ez az életnek.

fotók az oldalon: @matepeter

Referenciák

Nemzetközi fintech cég

Nemzetközi energetikai cég

Magyar építőipari vállalat

Gyógyszeripar

KKV

SSC telekom

Nemzetközi és magyar bankok

“Hat óra alatt annyi mindent megtudtam a kollégákról, amit egyébként soha vagy csak évek során sikerült volna megszerezni.”

"Közelebb hozott minket egymáshoz ez a tréning. Az is kiderült, hogy mennyi tehetséges kollégám van.”

"Egy alkotásból mennyi minden kiderül! Jó volt rácsodálkozni, mennyire különbözően gondolkodunk és mégis mennyire hasonlóak vagyunk”

SÁRVÁRI GYÖRGYI

Follow

Cím

Budapest XII. kerület

Avar utca

Szentendre

Castrum ház