“- Hová mégy, uram? – kérdezte Samu, bár most értette meg végre, hogy minek a tanúja.
– A Révbe, Samu – mondta Frodó.
– És én nem mehetek.
– Nem, Samu. Még nem, legalábbis a Révén túl nem. Bár te is voltál gyűrűhordozó, habár csak kis ideig. Majd eljön a te időd is. Ne légy szomorú, Samu. Nem húzhat a szíved mindig kétfelé. Egynek és egésznek kell lenned még sok-sok évig. Még annyi mindennek kell örülnöd, annyi mindennek kell lenned, és annyi minden dolgod van.
– De hisz én azt hittem – mondta Samu, és megeredt a könnye – hogy te is még sok-sok évig fogod élvezni a Megyét, azután, amit tettél.
– Igen, valamikor magam is azt hittem, de túlságosan mély a seb, ami ért, Samu. Megpróbáltam megmenteni a Megyét és meg is mentettem, de nem magamnak. Ennek így kell történnie, Samu. Nemegyszer ha érték forog veszélyben: van, akinek le kell mondania róla, el kell veszítenie, hogy mások megtarthassák. “

Azon gondolkozom, mi lesz ezután. Amikor vége lesz ennek az egésznek. Mert egyszer vége lesz. Samu még úgy sem érezhette át Frodó fájdalmát, hogy maga is hordozta néha a gyűrűt. Ha valakinek fogalma sincs a küldetés nehézségéről, neki milyen esélye lesz kapcsolódni, átérezni? És hogyan kapcsolódunk majd mi újra akik itt élünk nem együtt, egymás mellett? Néha azt érzem, nem lesz egyszerű. Párhuzamos valóságokban élünk.

Hogyan és miről fognak beszélgetni azok, akik látták, tudták átérezték a bajt, és tettek ellene, akik harcoltak a halállal, akik mentették a menthetőt, akik küzdöttek a testért, a lélekért, szóval hogyan fognak beszélgetni azokkal, akik felelőtlenek voltak, akik betegen csak elugrottak a piacra, úgysincs ott kora reggel senki, akik tagadtak, akik tüntettek, akik kinevették a bajt, akik a halálos áldozatokról hallva magukat nyugtatva ilyeneket kérdeztek hűvösen: Volt alapbetegsége? Túlsúlyos volt? Mennyi idős volt? Ez csak egy influenza.

Miről fogunk beszélgetni….? Fociról? Zenéről? Majd ülünk és elfejeltjük mindezt? Vagy külön világokban folytatjuk?

Nem tudom, csak gondolkozom.

Szöveg: Tolkien: A Gyűrűk ura
Kép: https://screenrant.com/

SÁRVÁRI GYÖRGYI

Follow

Cím

Budapest XII. kerület

Avar utca